In de tijd van fotografie op fiilmpjes, werd er van de negatiefstroken vaak een contactafdruk gemaakt. Zo genoemd omdat alle stroken op een vel fotopapier werden gelegd (er contact mee hadden) en vervolgens dat vel werd belicht en ontwikkeld.

De fotograaf kon dan op zijn gemak de kleine versies van de foto's bekijken en daarmee beslissen welke foto groter zou worden afgedrukt.

Hieronder zie je hoe zo'n contactafdruk eruit zag, al is deze gemaakt op een iets andere manier: de stroken zijn gescand en de digitale bestanden zijn in één afbeelding gecombineerd.

 

 

 

Deze kleine fotootjes geven me de gelegenheid om te zien welke foto's goed genoeg zijn om groter te worden gescand, (digitaal) ontwikkeld en eventueel digitaal afgedrukt. Zo lijkt het toch nog wat op 'vroeger'.

Een aantal van de foto's hierboven zal ik op grotere resolutie scannen, waarna ze ook (veel) groter kunnen worden getoond. Uiteindelijk worden de grotere scans op deze pagina bijgeplaatst. 

 

UPDATE: Zie hieronder, een selectie van de foto's van het contact sheet.

 Dit is Bart!

 

 

 

 Het Forum. Ooit omhoog gekeken?

 

 De Triade

 

 Warenhuis Vanderveen. De spiegelingen in de gevel maken dat je nauwelijks kunt zien wat binnen en wat buiten is

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inge en Bob in gesprek 

 

 Selfie, maar dan gemaakt door Inge Eshuis ;-)

 

Kris & company

 

 

EDIT: in het fotografiemuseum FOAM in Amsterdam staat vanaf vrijdag 11 september de expositie Magnum Contact Sheets. Je kunt daar de meesters aan het werk zien, de wereldberoemde foto's van Magnumfotografen worden daar getoond in hun 'context' van andere foto's uit dezelfde fotosessies. Duidelijk wordt hoe ons beeld van bepaalde politici werd bepaald door de keus voor één foto, terwijl in dezelfde serie ook héél andere foto's werden gemaakt, die de fotograaf uiteindelijk níet koos voor publicatie. Aanrader!