Koopwijzer voor compactcamera’s

Analoge fotografie is leuk! Het gebruik van een oude camera die weer overnieuw hip is geworden, het tegenwicht aan de ‘snelle’ digitale wereld die een camera met een rolletje biedt, de verwachting van de afgedrukte foto’s: “Oh ja!”

Deze koopwijzer vertelt je of een analoge compactcamera iets voor jou is en waar je op moet letten.

Voor de helderheid: deze koopwijzer gaat over compact-camera’s (voorbeelden) en niet over spiegelreflex-camera’s (voorbeelden) of over twee-oog camera’s (voorbeelden). Daarvoor schrijf ik misschien later nog wel ‘es een koopwijzer…

Ik vertel je over de camera’s, over de types batterijen die je tegen kunt komen en waar je ze koopt, over de types film die erin gaan en waar je díe koopt, over ontwikkelen en afdrukken. Zo heb je een goed startpunt wanneer je wilt gaan fotograferen met een analoge compactcamera!

Onderaan deze koopwijzer vind je een box om met je Facebook-account te reageren, ik lees daar graag even wat je van mijn aanschafgids vond! Liken en delen mag natuurlijk altijd (graag zelfs!)

 

Camera’s

De compactcamera’s die je nu op Marktplaats, eBay en in Facebookgroepen kunt kopen zijn grofweg in drie groepen te verdelen. De batterijloze camera’s (al dan niet met lichtmeter), de handmatige camera’s met batterij, en de (vol-)automatische camera’s, die ook met batterijen werken. Ik leg je hier van elk cameratype een aantal eigenschappen uit, zodat je kunt kiezen welk type camera voor jou het meest geschikt is.

 

 

Batterijloos

De batterijloze camera’s komen meestal uit de jaren ’60, maar ook camera’s uit de jaren ’40 en ’50 komen wel voorbij. Ze zijn van metaal gemaakt, meestal chroomkleurig maar soms zwart gelakt. Ze hebben vaak zwarte bekleding die eruit ziet als leer maar dat meestal niet is (het is vinyl of vulcaniet, een soort hardgebakken rubber). Sommige van deze camera’s zijn helemaal handmatig, andere hebben een batterijloze lichtmeter waarna je zelf de camera moet instellen, nog weer andere hebben een automatische belichting met een lichtmeter zonder batterij.

Groot voordeel van een batterijloze camera is natuurlijk dat je de camera eenvoudig kunt testen op zijn werking, en dat er geen elektrische onderdelen zijn die kapot kunnen zijn. Deze camera’s kopen op een rommelmarkt enz. is daarom ook redelijk veilig.

Camera’s die je in Nederland veel ziet zijn van Voigtländer, Olympus, Zeiss, Agfa, Kodak, enz. Een paar voorbeelden (onderaan de pagina volgt later nog een lange lijst!) zie je hier:

Olympus Pen EE. Metalen camera. De lichtgevoelige cel zorgt voor automatische belichting. Flitsaansluiting.

Batterijloze camera. Jaren ’60. Vinyl bekleding.

 

 

Olympus Trip 35. Metalen camera. De lichtgevoelige cel om de lens zorgt voor automatische belichting. Batterijloze camera.

Vinyl bekleding. Geen flitser ingebouwd, wel een flitsschoen. Jaren ’60.

 

 

Handmatige camera met batterij

Deze camera’s zijn gedeeltelijk van een batterij afhankelijk. Soms alleen voor de lichtmeter, soms ook voor de flitser, of voor de sluiter. Geen batterij erin betekent ook geen mogelijkheid om de camera te testen! Dus als je op rommelmarkten enz. gaat kijken, neem je beter een paar verschillende batterijen mee. Ook meebrengen: een paar muntjes van verschillende diktes en diameters, want de batterijvakjes (vaak op de bodem) hebben vaak een draaideksel met een sleuf waarin een munt zoals een 5-cent munt past. Een camera waarin een lekkende (viezig-groene) batterij zit, kun je beter laten liggen, tenzij hij heel goedkoop is of er heel goed uitziet!

Merken zijn onder andere Yashica, Revue, Fuji (Fujifilm, Fujica), Minolta, Pentax, Cosina, Vivitar, Chinon, Cosina, Konica, en nog een heleboel meer. 

 

Deze mooie Minolta AF-C uit de jaren ’80 heeft wel automatische scherpstelling en belichting, maar je beslist zelf of je de flitser eraan zet en deze inschakelt.

Werkt op vier knoopcel-batterijtjes voor de camera, en één penlite batterij voor de flitser. Plastic camera.

 

Deze Revue 35CC heeft ook een flitser die je zelf bevestigt en inschakelt. Plastic camera, maar met vinyl bekleed. Handmatige scherpstelling.

De deurtjes voor de lens open je met de transporthendel voor de film. Dit is ook een jaren ’80 camera. Twee knoopcelbatterijtjes en één penlite. 

 

 

 

 

(Vol-)automatische camera

De vol-automatische camera komt in twee soorten: met auto-focus en fixed-focus. De AF-camera stelt scherp, de fixed-focus camera heeft een lens die vaak van dichtbij tot veraf al scherp is zonder scherpstelling. 

De fixed-focus camera heeft om die scherpte te kunnen bereiken, meestal een automatische flitser die je ook niet uit kunt zetten. De flitser van de AF-camera is vaak nog wel in te stellen.

Merken zijn Olympus, Voigtländer, Vivitar, Samsung, Yashica, Minolta, Pentax, Ricoh, Chinon, Cosina, Konica, Leica, Canon, Nikon, en nog veel andere merken.

 

 

Voigtländer Brillant AF2. Vol-automatische camera met batterij: altijd-scherp (fixed-focus) lens, flitst automatisch.

Gemaakt van plastic. 27mm groothoeklens, en mooie lichte zoeker!

 

 

 

Films

Compactcamera’s maken bijna allemaal gebruik van de ‘standaard’ filmrolletjes, 35mm kleinbeeldfilm. Dit type filmrolletje heeft een type-nummer, ‘135’. Het zijn de filmpjes die je gewoon bij de HEMA kunt kopen (keuze zeer beperkt) en bij de meeste fotowinkels (meer keus). Je kunt ze kopen met 24 beelden of met 36 beelden. Voor de ruimste keus kun je het beste online kopen, maar dan zijn de hoeveelheden vaak wel groter dus is het verstandig om een voorraadje aan te leggen (in de koelkast) of om met een paar mensen samen de films aan te schaffen en de (verzend)kosten te delen!

 

Op onderstaande foto zie je hoe de films eruit zien.

De rechter film is de type 135 film en die gaat in bijna alle compact-camera’s (en ook in spiegelreflex-camera’s).

De linker film gaat in de twee-oog camera’s en die moet je dus niet hebben. Let op de afmetingen van het doosje!

 

 

 

 

 LET OP: koop géén camera waarop het volgende logo staat:

  

want daarin passen alléén filmpjes van dit type:

  

en die kan je bijna niet meer krijgen en bijna nergens nog laten ontwikkelen!

 

En camera’s voor ‘126’ film?

Als je wat avontuurlijk bent ingesteld en je wilt best wat knutselen voordat je foto’s gaat maken, dan kun je toch nog aan de slag met camera’s die film van het type ‘126’ nemen. Dat ziet eruit als een cassette met aan beide zijden een rol, en in het midden een vierkant waarin de film voorbij komt. Kijk even naar de Yashica camera hieronder om te zien hoe de camera eruit ziet.

De film kun je zelf laden in een moderne, 3D-geprinte cassette. Je knipt de film (in het donker!) los van een ‘gewoon’ rolletje, stopt hem in de 126 cassette, en als je hebt gefotografeerd, plak je de belichte film (in het donker!) met tape weer vast aan het overgebleven eindje van het gewone rolletje en spoelt de film weer naar binnen in het rolletje. Daarna inleveren om te ontwikkelen! Een adapter koop je hier en op deze pagina lees je ook hoe je de film in de 126 cassette krijgt enz.

 

een mooie Yashica camera om te zien…

…maar het rechthoekige venster op de achterkant…

…en de binnenkant (vierkante foto’s!) laten zien: dit is een 126-cassette camera!

 

 

Film kopen, waar doe je dat?

Veel films koop je gewoon nog in speciaalzaken in Nederland of het buitenland. Hieronder een rijtje van een paar winkels die nog film verkopen, er zijn er veel meer.

Ben je wat avontuurlijk ingesteld, koop dan je film (eigenlijk altijd over de datum) op Marktplaats, Facebook of eBay. Je weet niet altijd wat de conditie van de films die je gebruikt is, dus neem een camera met een ‘verse’ film mee als je wat belangrijks gaat fotograferen!

 

De HEMA heeft nog filmpjes.

Webshop en stenen winkels, maar er is niet veel keus: alleen Fuji Superia 200. Maar, als dat nou net helemaal jouw favoriete film is… 😉

 

Foto Teurlings, Tilburg verkoopt verschillende merken en types.

Stenen winkel en webshop

 

Foto Sipkes, Groningen verkoopt verschillende merken en types.

Stenen winkel

 

Fotohuis RoVo, Ravenstein verkoopt verschillende merken en types, wat minder ‘gewoon’ dan andere winkels.

Webshop

 

Foto De Vakman, Wijchen / Uden verkoopt verschillende merken en types.

Stenen winkel en webshop

 

FotoFilmFabriek, Dordrecht heeft veel verschillende filmpjes, ook de meer bijzondere merken en types!

Webshop

 

Macodirect.de, Berlijn heeft veel verschillende filmpjes, ook de meer bijzondere merken en types! En veel andere benodigdheden voor als je echt aan de slag wilt.

Webshop, verzendt in heel Europa tegen redelijke prijzen.

 

FotoImpex, Berlijn heeft veel verschillende filmpjes, ook de meer bijzondere merken en types!

Stenen winkel en webshop, verzendt in heel Europa tegen redelijke prijzen.

 

Mr. Cad, Londen uitgebreid assortiment in film en andere fotografie-benodigdheden.

Stenen winkel en webshop, wereldwijde verzending tegen redelijke prijzen. 

 

 

Ontwikkelen en afdrukken, of ontwikkelen en scannen? 

 

Een aardig aantal van de winkels die je hierboven ziet staan, neemt de films natuurlijk ook weer in om ze te laten ontwikkelen. Maar, daar is wel iets mee: er is in Nederland nog maar één commercieel foto-laboratorium overgebleven. Dus of je nou inlevert bij een ‘echte’ fotograaf of bij de HEMA (die neemt ook nog filmpjes aan voor ontwikkeling), ze gaan naar hetzelfde laboratorium. Misschien doet men iets voorzichtiger met de filmpjes van ‘echte’ fotowinkels, de prijs is in ieder geval vaak wel wat hoger…

Het laten afdrukken van foto’s is natuurlijk de snelste manier om ze te (laten) zien. Reken op ongeveer EUR 8,00 à 10,00 per rolletje voor 36 afdrukken wanneer ze naar de HEMA gaan. Afdrukken bij de foto-vakhandel is duurder.

Leuk weetje: een foto van je mobiele telefoon kan vaak nog wel naar A4-formaat, maar een foto met goede kleuren en weinig korrel van een fotocamera kan naar A3 worden afgedrukt. Hoe dat kan? De acht tot twaalf megapixels van je mobiele telefoon zitten op een sensor die véél kleiner is dan het negatiefbeeld van je analoge camera, en die pixels vangen daardoor per stuk minder licht op dan de film. Voor een afdruk die scherp en goed van kleur is zijn daardoor meer pixels nodig, en dan gaat de afmeting van de afdruk dus weer omlaag…

Je kunt je foto’s ook laten scannen, je krijgt ze dan niet op papier maar op een CD of DVD. Wel handig, maar het speciale van de papieren foto’s in een mapje gaat er wel weer wat af, het is bijna weer alsof je een digitale hebt gebruikt… Soms kan dat alleen samen met papieren afdrukken, soms ook apart. Kosten? Geen idee, ik scan mijn negatieven thuis zelf, met een professionele negatiefscanner…

 

 

Batterijen (kopjes zijn links)

Ook niet onbelangrijk: welke batterij gaat er in mijn camera? Er zijn een aantal batterijen die niet meer worden gemaakt (probleem!) en een aantal die wel passen maar zich iets anders ‘gedragen’ dan de vroegere batterijen. Voor sommige camera’s kan je batterij-adapters krijgen, zodat oude camera’s toch nog met moderne batterijen kunnen worden gebruikt. Je moet het maar net even weten…

 

Penlite AA, 1,5 Volt 

Deze batterij is in meerdere versies verkrijgbaar, en niet elke camera kan met elke versie overweg, dus lees goed wat je nodig hebt! De AA batterij wordt geleverd als Lithium batterij, als (oplaadbare) Alkaline batterij of als Kool-Zink batterij (wel geschikt voor camera’s, minder voor flitsers). Hoe meer mAh, hoe meer vermogen en hoe langer de batterijen meegaan. LET OP: niet elke camera kan met oplaadbare batterijen (die zijn 1,2V) overweg! Testen van een camera kun je dus het beste doen met gewone 1.5V batterijen!

De handleiding van je camera (vaak via Google wel te vinden of kijk hieronder voor links naar veel camera-handleidingen) vertelt je meer.

 

Penlite AAA, 1,5 Volt

Ook hier geldt: deze batterij is in meerdere versies verkrijgbaar, en niet elke camera kan met elke versie overweg, dus lees goed wat je nodig hebt! LET OP: niet elke camera kan met oplaadbare batterijen (die zijn 1,2V) werken! Testen van een camera kun je dus het beste doen met gewone 1.5V batterijen!

 

Knoopcel LR44, 1,5 Volt

Deze knoopcel is een Alkaline versie, er is ook een Zink-Oxide versie, die dezelfde maten heeft. Veel oudere camera’s waar deze in past hebben eigenlijk een 1,35 Volt batterij nodig, maar werken wel op een 1,5 Volt batterij. Het kan zijn dat je camera de foto’s iets te donker maakt, zet in dat geval de ASA één waarde hoger (bijvoorbeeld in plaats van 100 ASA, kies 200 ASA op de camera). Wel een punt: koop altijd meer dan één batterij en neem een reserve-batterij mee als je langer weggaat of iets belangrijks gaat fotograferen, deze batterijen kunnen er heel plotseling mee ophouden als ze leeg zijn!

 

Knoopcel 625, 1,5 Volt

De originele knoopcel van dit type wordt niet meer gemaakt, omdat er kwik in zat en dat is erg slecht voor het milieu. Maar, er zijn heel veel vervangende batterijen voor verkrijgbaar dus je kunt de camera gewoon gebruiken. Het kan zijn dat je camera de foto’s iets te donker maakt, zet in dat geval de ASA één waarde hoger (bijvoorbeeld in plaats van 100 ASA, kies 200 ASA op de camera). Wel een punt: koop altijd meer dan één batterij en neem een reserve-batterij mee als je langer weggaat of iets belangrijks gaat fotograferen, deze batterijen kunnen er heel plotseling mee ophouden als ze leeg zijn!

Voor deze batterij is ook (op eBay) een adapter te koop, waardoor je de LR44-knoopcel kunt gebruiken. Maar, die adapters zijn vaak bijna net zo duur als een leuke compact-camera… reken rond de EUR 20,00!

 

 

CR-123A Lithium 3 Volt

 

 

CR2 Lithium, 3 Volt

 

 

2CR5 Lithium, 6 volt

Deze batterij ziet eruit als twee ‘gewone’ batterijen naast elkaar, maar ze zitten aan elkaar vast en zijn wat korter dan de ‘gewone’ batterijen.

 

 

Lijst met modellen (en links naar handleidingen!)

 

Agfa

Agfa Sensor 335  Camera-wiki   Manual

Agfa Sensor 535  Camera-wiki   Manual

Agfa Sensor 1035  Camera-wiki   Manual

 

 

 

Olympus

Olympus XA   www.diaxa.com  Manual

Olympus Pen EE   Camera-wiki   Manual

Olympus Pen EES   Camera-wiki   Manual

Olympus Pen EES-2   Camera-wiki   Manual

Olympus Trip 35   Camera-wiki   Manual

Olympus Mju (Stylus)   Camera-wiki   Manual

Olympus Mju-II (Stylus II)   Camera-wiki   Manual

Olympus AF-10   F-Stop Cameras   Manual

 

 

Canon

Canonet QL17  Camera-wiki   Manual

Canon AF35ML D2 Gallery   Manual

Canon AF35M  Camera-wiki   Manual

Canonet QL19  Camera-wiki   Manual

Canonet QL25  Camera-wiki   Manual

Canonet 28  Camera-wiki   Manual

 

 

Nikon

Nikon L35AF2 D2 Gallery   Manual

 

 

Konica

Konica Auto-S3  Camera-wiki   Manual

Konica Hexar Johanniels.com  Manual

Konica Big Mini  Camera-wiki   Manual

Konica A4  Camera-wiki   Manual

 

 

Rollei

XF-35  Camera-wiki   Manual

 

 

Leica

Minilux  Camera-wiki   Manual

 

 

Minolta

Minolta AF-C  Camera-wiki   Manual

Minoltina P  Camera-wiki   Manual

Minolta 7S Matt Denton   Manual

Minolta 7S-II  Camera-wiki   Manual

 

 

Samsung

 

 

Yashica

Yashica GSN Camera-wiki   Manual

Yashica 35

Yashica 

 

 

Fuji (Fujifilm, Fujica)

Fuji TW-300 Model II F-Stop Cameras   Manual

 

 

 

Voigtländer

Vitomatic Camera-wiki   Manual

Vitoret Camera-wiki   Manual

Vito Automatic  Camera-wiki   Manual

Vito Automatic II Camera-wiki   Manual

 

 

Kodak

Kodak Retina  Camera-wiki   Manual

 

 

Revue

Revue 400SE  Camera-wiki   Manual

 

 

Vivitar

Vivitar 35EE  Camera-wiki  Manual

Vivitar 35ES  Camera-wiki  Manual

 

 

Chinon

 

 

Cosina

Cosina CX-1  Camera-wiki   Manual

Cosina CX-2  Camera-wiki   Manual

 

 

Lomo

Lomo LC-A  Camera-wiki   Manual

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.